Work and Holiday Visa - the dreams do come true!

Agencja edukacyjna i migracyjna. Licencjonowany agent migracyjny, MARN: 1277981

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 115

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Przez ostatni rok otrzymaliśmy wiele zapytań na temat aplikacji o Work and Holiday. Niektóre z tych najczęściej powtarzanych to:

  • Czy ambasada dalej będzie pobierała pieniądze za aplikacje, gdy liczba miejsc zostanie wykorzystana?
    Ogólnie po przyznaniu limitu 200 wiz, ambasada Australii w Berlinie nie powinna przyjmować już więcej aplikacji. Tak też było do tej pory, ambasada na swojej stronie podawała informacje, ile aplikacji było złożonych i wiz przyznanych. W momencie, gdy pula została wyczerpana, ambasada o tym poinformowała i wstrzymała rozpatrywanie kolejnych aplikacji (czyli także pobieranie opłat za te aplikacje).
  • Czy mogę złożyć niekompletną aplikację? 
    Tak, ale miej na uwadze, że ambasada może pobrać opłatę (płacisz nie za wizę ale za rozpatrzenie aplikacji) i gdy aplikacja będzie niekompletna, np. będzie brakowało jakiegoś ważnego dokumentu, może odmówić wydania wizy.
  • Czy za aplikację można płacić tylko kartą? 
    Rekomendujemy robić opłatę kartą, bo jest to najłatwiejszy sposób opłaty. To nie musi być karta kredytowa, tylko karta, która pozwala na płacenie tak jak kartą kredytową, np. w Internecie. Teraz już chyba wszystkie karty wydawane przez banki w Polsce tak działają. W przypadku innej opcji opłaty, należy kontaktować się bezpośrednio z ambasadą w Berlinie.
  • Czy mogę odebrać dokument z ministerstwa samemu, by przyśpieszyć proces? 
    Tak, jak najbardziej. To jak aplikować o ten dokument, można znaleźć w artykule Aplikacja o wizę
  • Czy mogę jechać do Berlina i złożyć aplikację samemu? 
    Tak można było zrobić rok temu. Jeżeli w tym roku ambasada na to pozwoli, to być może warto jechać do Berlina i w ten sposób być jedną z pierwszych osób składających aplikację. Warto więc zadzwonić do ambasady i o to zapytać. Na pewno w tym roku będzie duża kolejka o wizy Work and Holiday.
  • Na jakim poziomie muszę mieć angielski? Czy muszę zdać oficjalny egzamin?
    Więcej informacji na temat poziomu angielskiego do wizy Work and Holiday można znaleźć w artykule Wymagany poziom znajomości angielskiego.
  • Jakie muszę mieć ubezpieczenie?
    Ubezpieczenie do Work and Holiday powinno obejmować możliwość pracy za granicą. Można je wykupić w polskich biurach ubezpieczeniowych, a także australijskich (Medibank, Bupa czy IMAN).
  • W formularzu aplikacji jest wspomniane, by posiadać ubezpieczenie na wyjazd? Nie chcę teraz wykupować tego ubezpieczenia, bo nie wiem, kiedy wyjadę do Australii i czy w ogóle dostanę wizę.
    Jedną z opcji może być poproszenie ubezpieczyciela o wstępne wyliczenie takiego ubezpieczenia lub wykonanie kalkulacji na stronie ubezpieczyciela (jeśli jest taka opcja), i dołączenie tego wydruku z adnotacją, że gdy już będzie wiadoma data wyjazdu do Australii, ubezpieczenie zostanie wykupione. Wiemy też od osób, które aplikowały o wizę samemu, że w ogóle nie dostarczały żadnej informacji o ubezpieczeniu i wiza była przyznana.
  • Czy muszę dostarczać dokumenty w języku angielskim? Jedynym z dokumentów, jakie mam tylko po polsku, to dyplom ze studiów.
    Ambasada Australii w Berlinie rekomenduje, by dostarczyć wraz z aplikacją komplet dokumentów. Jeżeli ktoś nie ma dokumentów w języku angielskim, należy je przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego i dostarczyć kopie oryginału i tłumaczenia.
  • Czy kopie dokumentów muszą być podbite notarialnie?
    Do tej pory dokumenty, jakie wysyłaliśmy dla naszych klientów aplikujących o wizę Work and Holiday, były wysłane jako skserowane kopie oryginałów.
  • Czy muszę robić badania zdrowotne do tej wizy?
    Nie, jeżeli nie masz jakiś przewlekłych chorób i ambasada wymagałaby odpowiednich badań. Ambasada może też wymagać odbycie badań jeśli w ciągu ostatnich 5 lat mieszkałeś/aś w krajach podwyższonego zagrożenia gruźlicą, więcej niż 3 miesiące. Jeżeli badania będą wymagane, ambasada poprosi o ich zrobienie.
  • Czy jak ktoś był na studiach w kraju angielskojęzycznym, albo pracuje w takim kraju musi robić egzamin językowy? 
    Jednym z warunków otrzymania wizy jest potwierdzenie znajomości angielskiego na podstawie dokumentów podanych tutaj.
  • Mam wynik z egzaminu IELTS, ale jest on stary. Egzamin był zrobiony więcej niż rok temu. Czy to problem? 
    Raczej tak, ambasada najprawdopodobniej będzie wymagała egzaminu zrobionego w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
  • W Polsce nie ma już wolnych miejsc na egzamin językowy, co robić?
    Można udać się na egzamin do innego kraju. Rezerwując egzamin można też podać by kopia wyników była wysłana do ambasady w Berlinie (tak robi się np. w przypadku egzaminów IELTS). W ten sposób można nawet złożyć aplikację bez posiadania w ręku tych wyników. W takim przypadku należy napisać odpowiednie wyjaśnienie i dołączyć je do aplikacji.
  • Będę wysyłał aplikację listem do Berlina. Jakaś rekomendacja?
    Na pewno warto, by był to list polecony lub przesyłka kurierska jak DHL itp., tak by mieć numer referencyjny tej przesyłki i móc byś mógł sprawdzić, czy przesyłka dotarła do ambasady. List lub przesyłka powinny też dotrzeć do ambasady w miarę szybko, tak być jednym z pierwszych w kolejce.
  • Czy mogę aplikować o wizę z inną osobą i ona będzie przypisana do mojej wizy?
    Nie, Work and Holiday jest tylko dla jednej osoby. Na tej wizie nie można mieć członków rodziny.
  • Czy muszę tłumaczyć mój wyciąg z konta, potwierdzający że mam fundusze na wyjazd (AUD5000) i bilet lotniczy?
    W dwóch ostatnich edycjach wysyłaliśmy wyciągi z konta, które były przygotowane tylko w języku polskim i to było akceptowane. Jednak spotkaliśmy się z tym, że większość naszych klientów była wstanie wydrukować wyciąg z konta z angielskiej wersji internetowej strony swojego banku (po zmianie języka logowania do konta). Były też osoby, które udały się osobiście do banku i poprosiły, by wystawić im taki dokument po angielsku.
  • Czy opłata za aplikację wzrośnie?
    Tego jeszcze nie wiadomo, ale co roku opłaty za aplikacje wizowe wzrastają około 5%. Dlatego warto poczekać i część dotyczącą opłaty w formularzu aplikacji wypełnić dopiero, gdy będzie podana oficjalna informacja o tej opłacie.

W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do zadawania ich poniżej, w komentarzach, czy też poprzez naszą stronę na Facebook'u

Pokaż poprzednie komentarze
  • Mhm...ale tylko karta kredytowa moze zostac podana, zgadza sie? Debetowa nie bedzie uwzgledniona? Jesli nie posiadam karty kredytowej, jakie inne opcje moge wziac pod uwage?

    0 Lubię Krótki URL:
  • witam, powiedzcie mi Porsze czy jak jestem na 3 roku, obecnie i obrone mam w lipcu to wystarczy papier ze szkoły ze jestem na 3 roku? czy jeszcze jakies inne pokwitowania? chciałbym dodac ze studiuje niestacjonarnie i czy to tez ma jakis wpływ?

    0 Lubię Krótki URL:
  • Gość - Edyta

    Początek konwersacji na czacie
    pon. 21:57
    Witam.
    Chciałam zapytać czy uzyskam tutaj informację na temat aplikacji o wizę work and holiday? Interesują mnie kwestie techniczne dot. przesyłanych dokumentów (paszport, dyplomy, ubezpieczenie) czy oryginały czy mogą być kopie? czy kopie muszą być notarialnie potwierdzone? A co z paszportem? Czy wystarczy go skserować i dołączyć do aplikacji? czy dobrze zrozumiałam, że trzeba dołączyć potwierdzoną notarialnie stronę z danymi osobowymi i zdjęciem? No i kwestia płatności, która aktualnie wydaje mi się najbardziej skomplikowana. Czy płacić można tylko kartą kredytową czy może też być zwykła debetowa którą posiadam? I czy podanie numeru karty w formularzu aplikacji jest równoznaczne ze spełnieniem wymogu wniesienia?? Będę bardzo bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

    0 Lubię Krótki URL:
  • Gość - Karolina

    Witam. Dzwoniłam wczoraj do Ambasady w Berlinie i powiedziano mi, że absolutnie nie można dostarczyć dokumentów osobiście i że jedynie wysyłka jest akceptowalna - czy ktoś może mógłby zweryfikować tą informację? Czy komuś powiedziano inaczej?
    A jeszcze pytanie z mojej strony - wiadomo, że pod Ministerstwem będzie pewna kolejka się ustawiać po listy polecające - jak duży trzeba mieć zapas czasowy? Może to pytanie jest dziwne, ale zastanawiam się, czy kolejka nie zbiera się czasem już dzień wcześniej, jak za PRLu? :)

    0 Lubię Krótki URL:
  • Gość - Dagmara

    Czy można aplikować o wizę przebywając poza granicami Polski? Aktualnie jestem w Kanadzie, w ramach programu Working Holiday i w przyszłym roku chciałabym wyjechać do Australii.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    0 Lubię Krótki URL:
  • Gość - Paulina

    Również będę wdzięczna za opinię odnośnie zaświadczenia o ukończeniu 2 lat studiów (obrona we wrześniu). Uczelnia wystawiła mi takowe w języku angielskim, nie mają na to formalnego wzoru, wystawili wedle własnego uznania, tj. są tam moja dane, informacja, że aktualnie podejmuję 6 semestr 3 roku, pieczątka uczelni. Czy to wystarczy? Nie mam pomysłu jakie mogą mieć inne wymogi odnośnie tego przypadku.
    I druga rzecz, trochę mnie martwi ta informacja, że nie można składać aplikacji osobiście, bo taki miałam zamiar. Czy ktoś jeszcze się orientował?
    Z góry dziękuję za pomoc!

    0 Lubię Krótki URL:
  • Gość - Martin

    Czy FORM1208 uzupełnialiście ręcznie długopisem czy elektronicznie w PDF ?

    0 Lubię Krótki URL:
  • W pytaniu nr 32. odnośnie insurance zaznaczacie No ?

    0 Lubię Krótki URL:
  • W pytaniu nr 32. odnośnie insurance zaznaczacie No ?

    0 Lubię Krótki URL:
  • Gość - Krzysiek

    Co jeśli nie mam własnej karty kredytowej i wpiszę czyjąś? Nie będzie problemu?

    0 Lubię Krótki URL:
Dodaj komentarz

Program info Podstawowe informacje o programie Work and Holiday


Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\User\User::getAuthorisedViewLevels() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/gk_classes/gk.source.joomla.php on line 105

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 18

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 33

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 18

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 33

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 18

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 33

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 18

Deprecated: Non-static method NSP_GK4_Utils::cutText() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/darwin/ftp/workandholiday/modules/mod_news_pro_gk4/tmpl/layout.parts.php on line 33
Prev Next

Warunki wizy

Wiza Work and Holiday do Australii pozwala na: wjazd do Australii w ciągu 12 miesięcy od otrzym...

Wymagania wizowe

By aplikować o Work and Holiday Visa do Australii będzie trzeba spełnić m.in. następujące warunki: ...

Limit miejsc

Warto mieć na uwadze, że:  Zgodnie z porozumieniem, roczny limit wiz z tytułu udziału w Progra...

Dla kogo program

Program „Zwiedzaj i Pracuj” skierowany jest do osób młodych (w wieku od 18 do 31 lat) i umożliwia wy...