Work and Holiday Visa - the dreams do come true!

Agencja edukacyjna i migracyjna. Licencjonowany agent migracyjny, MARN: 1277981

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically in /home/darwin/ftp/workandholiday/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 115

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically in /home/darwin/ftp/workandholiday/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Jak przekonało się już wielu obcokrajowców przyjeżdżających do Australii, najłatwiej jest znaleźć dorywczą pracę w branży gastronomiczno-hotelarskiej (casual job in hospitality), a najskuteczniejszą metodą jej poszukiwania jest metoda „na chodzonego", czyli innymi słowy „od drzwi do drzwi".
 
Chociaż ogólnie panuje pewna sezonowość na job in hospitality, z największym zapotrzebowaniem na pracowników podczas australijskiego lata (listopad-marzec), to jednak pracę w tym sektorze można otrzymać przez cały rok.
 
Najbardziej powszechna praca zdobywana przez przyjezdnych, to posada kelnera/ kelnerki w restauracjach i kawiarenkach. Do obsługi stolików najczęściej przyjmowane są osoby z doświadczeniem, ale w miarę zapotrzebowania na pracowników, menadżerowie często decydują się także na przyjęcie tych, którym takiego doświadczenia brakuje, licząc na to, że szybko nauczą się nowych zadań.
 
Wymagania wobec kelnerów i kelnerek (waiters/ waitresses) zależne są od rodzaju lokalu oraz jego rangi. W niektórych miejscach, choć nie jest to regułą, oprócz doskonałej obsługi klientów, wymaga się również umiejętności przeniesienia z kuchni do danego stolika co najmniej trzech talerzy. Aby dobrze obsłużyć gości lokalu, od personelu wymaga się także odpowiedniej znajomości języka angielskiego.
 
Warto wiedzieć, że w Australii zostawianie napiwków nie jest tak powszechne, jak w Europie, czy Stanach Zjednoczonych, dlatego pracując w restauracji lepiej się na to nie nastawiać. Niemniej jednak, w przypadku pracy w droższych lokalach oraz na wieczorowych/ nocnych zmianach, klienci są podobno bardziej hojni.
Choć praca kelnerska nie ma ograniczenia ze względu na płeć, w przypadku nie posiadania stosownego doświadczenia, większą szansę jej otrzymania mają z reguły panie, raczej niż panowie.
 
Ci, którzy nie znają jeszcze dobrze angielskiego, mogą liczyć na posadę w restauracyjnej kuchni, jako tzw. kitchen hand. O taką pracę najczęściej aplikują mężczyźni. Natomiast osoby znające się na fachu kucharza, mogą liczyć na posadę u boku chef'a restauracyjnej kuchni.
 
W przypadku poszukiwania tego rodzaju pracy w Internecie, oprócz wysyłania resume (CV) w odpowiedzi na ogłoszenia, warto wybrać się do danego lokalu i wręczyć wydruk swojego CV odpowiedniej osobie. Taką osobą jest szef bądź manager, który może od razu przeprowadzić rozmowę z zainteresowanym i być może zaoferować pracę.
Wiele osób szuka pracy odwiedzając wszystkie punkty gastronomiczne w okolicy. Taka metoda "na chodzonego" często ma pozytywny skutek, ale trzeba być bardzo wytrwałym i nie zniechęcać się po usłyszeniu kilku pierwszych sorry mate, no job. Więcej o szukaniu pracy "na chodzonego" oraz innych metodach można przeczytać w sekcji "Poszukiwanie pracy".
 
Oprócz wspomnianych posad, innymi zajęciami w gastronomii, jakie często otrzymują nowoprzybyli obcokrajowcy, to m.in.: praca jako barista przy parzeniu kawy, praca za barem
przy serwowaniu alkoholu, czy też przy sprzątaniu stolików i myciu szklanek w pubach. Pracę można także znaleźć w pizzeriach, gdzie podawana jest pizza na wynos. Tam można liczyć też na pracę jako dostawca pizzy, jednak często w tym przypadku należy posiadać własny transport i prawo jazdy.
Choć praca baristy w kawiarniach czy restauracjach wydaje się łatwa, klienci w Australii są bardzo wrażliwi na punkcie parzenia kawy, wobec czego pracodawcy również stawiają duże wymagania. Dobrym pomysłem jest zrobienie kursu w Polsce, czy też na miejscu w Australii. Choć ceny takich kursów na miejscu są na pewno wyższe, niż w Polsce, to kursanci uczą się przy okazji lokalnego nazewnictwa i preferencji kawowych Australijczyków.
 

Kurs RSA

Teoretycznie rzecz biorąc, aby pracować w miejscu, gdzie serwuje się alkohol (bary i restauracje), należy najpierw uzyskać certyfikat RSA (Responsible Service of Alcohol), który jest wymogiem prawnym w Australii.
Na kurs można zapisać się poprzez wiele ośrodków szkoleniowych, z których większość umożliwia dokonanie zapisu, a czasem nawet odbycie kursu, przez Internet.
Kurs ten kosztuje około $100-$140, w zależności od danego stanu, i trwa ok. 6 godzin. Po jego ukończeniu otrzymuje się certyfikat wraz z numerem przypisanym do danej osoby.
Ze względu na zmieniające się przepisy, kurs ten należy powtarzać co kilka lat.
Certyfikat RSA musi być ważny dla danego australijskiego stanu, w którym chce się wykonywać pracę wymagającą jego posiadania.
  • Brak komentarzy
Dodaj komentarz